Thüringen

Tyskland
Hertuginde Anna Amalia-biblioteket som omfatter interiør og kulturarvsgenstande
Thüringen i det centrale Tyskland byder på smukke skove, høje bjerge og hyggelige middelalderbyer.

Delstaten Thüringen bliver ofte kaldt Tysklands grønne hjerte, men alligevel er der ikke så mange turister, som lægger vejen her forbi. Derfor kan du på en rejse til Thüringen nyde godt af både den smukke natur, historie og arkitektur i relativ fred og ro. Besøg områdets middelalderbyer, hvor du kan opleve indflydelsen fra store tyske tænkere som Johann Wolfgang von Goethe og Karl Marx.

Erfurt er hovedstad i delstaten og den største by i Thüringen. Du kan derfor sagtens holde storbyferie i Thüringen og opleve middelalderarkitektur og en spændende historie. Besøg blandt andet katedralen Erfurter Dom, der huser en af de største klokker fra middelalderen. Spadser rundt på den velbevarede barokfæstning Zitadelle Petersberg, der er bygget på bakketoppen Petersberg. På handelsbroen Krämerbrücke kan du finde lokalt kunsthåndværk i butikkerne, der ligger langs broen. Fra tårnet i den nærliggende Ägidienkirche er der en fantastisk panoramaudsigt over byens bindingsværkshuse. Kig nærmere på facaden på den historiske bygning Gildehaus, der afbilder de fire kardinaldyder på den centrale plads Fishmarkt.

Når du rejser til Thüringen, kan du også aflægge besøg i kulturbyen Weimar, der tidligere var delstatens hovedstad. Her kan du gå en tur langs floden Ilm i det smukke parkanlæg omkring Stadtschloss Weimar, der tidligere har fungeret som residens for områdets hertuger. Bauhaus-bevægelsen blev grundlagt i Weimar under ledelse af arkitekten Walter Gropius, og selvom skolen siden blev flyttet til andre byer, finder du i dag Bauhaus-Universität i Weimar.

Kort derfra ligger byen Jena, hvor du finder det historiske Friedrich Schiller-Universität. Her finder du også en af de ældste botaniske haver i Tyskland, Botanischer Garten Jena, hvor du kan slentre rundt i Viktoriahaus, der er opkaldt efter kæmpeåkanden Victoria amazonica. Herefter kan du tage elevatoren op i højhuset JenTower fra DDR-tiden, hvorfra der er en imponerende udsigt over dalen. På Zeiss Planetarium kan du udforske rummet gennem lærerige og musikalske film og shows.

Du kan også vælge at udforske naturen på et weekendophold i Thüringen. En måde kan være at vandre langs den berømte vandresti Rennsteig, der går igennem den skovdækkede bjergkæde Thüringer Wald. På ruten finder du også skisportsstedet Oberhof, hvor du kan slå dig løs på pisterne.

Der er omkring 700kilometer fra både Aarhus og København til hovedbyen Erfurt i Thüringen. Det er derfor muligt at nå frem både i bil og tog på omkring otte til ni timer. Når først du er fremme, er det nemt at komme rundt i delstaten med bus og tog, men hvis du vil udforske naturen, kan en bil være god at have. Det er nok en god idé at få øvet lidt på de tyske gloser inden turen, da indbyggerne i Thüringen ikke er vant til så mange turister som andre steder i Tyskland.

Thüringen er et af de ældste områder i Tyskland, og her finder du masser af seværdigheder for alle slags rejsende.

Populære byer i Thüringen

Stadtkirche St Peter und Paul og byder på natteliv og en kirke eller en katedral
Weimar
Kendt for Historisk, Museer og Teatre
Når du rejser til Weimar, kan du opleve de mange museer, paladser, parker, haver, kirker og mindesmærker, der udgør den rige kulturarv, som byen er berømt for.

Gode grunde til at tage afsted

  • Bauhaus Museum
  • Hertuginde Anna Amalia-biblioteket
  • Goethe-nationalmuseet
Erfurt som omfatter kulturarvsgenstande, en plads eller et torv og gadeliv
Erfurt
Kendt for Shopping, Forretning og Teatre
Når du rejser til Erfurt, befinder du dig hovedstaden i den tyske delstat Thüringen. Byen var et vigtigt handelscenter i middelalderen og har bevaret mange af de storslåede bygninger fra den tid.

Gode grunde til at tage afsted

  • Krämerbrücke
  • Erfurt Katedral
  • Zitadelle Petersberg
Eisenach og byder på blomster og kulturarvsgenstande
Eisenach
Kendt for Historisk, Slot og Museer
Ved foden af Thüringer Wald og Nationalpark Hainich ligger den maleriske by Eisenach, som var Bachs fødeby og Martin Luthers barndomsby.

Gode grunde til at tage afsted