Parmas navn genkendes med det samme som parmesanens oprindelsessted, men denne smukke by har meget mere at byde på end ost. Når du rejser til Parma på storbyferie, befinder du dig i en af Italiens mest velstående byer. De gamle gader og torve er flankeret af historiske bygninger og fantastiske restauranter. Tilbring et weekendophold eller en længere ferie med at nyde måltider med lokal ost og skinke, se nogle af Italiens fineste kunstværker og lytte til klassisk musik i spektakulære operahuse.
Mange af Parmas palæer og kirker blev bygget mellem det 16. og 17. århundrede, hvor den magtfulde Farnese-familie regerede byen. Selvom Parma led betydelig skade under Anden Verdenskrig, er de fleste af bygningerne fra renæssancetiden bemærkelsesværdigt velbevarede.
Læg mærke til de smukke kalkmalerier i Basilica di Santa Maria della Steccata fra det 16. århundrede. De er malet af den berømte italienske manieristiske kunstner Girolamo Francesco Maria Mazzola, der er mere kendt under navnet Parmigianino. Se værdifulde skatte i domkirken fra det 12. århundrede, herunder maleriet Assunzione della Vergine (Jomfruens Himmelfart), der udsmykker katedralens ottekantede kuppel. Tag en pause i de elegante haver i Ducale Park, hvor der er fredfyldte stier, rislende fontæner og velplejede plæner.
Du kan opleve flere af Parmas kunstværker i Galleria Nazionale, som er et palæ fra det 16. århundrede, der engang tilhørte den regerende Farnese-familie. Højdepunkterne omfatter La Scapigliata af Leonardo da Vinci og Correggios Madonna della Scodella, der viser Josef og Jomfru Maria, som kigger kærligt på Jesusbarnet.
Det er næsten umuligt at overse Battistero (dåbskapellet), som er opført i en iøjnefaldende blanding af romansk og gotisk byggestil. Opførelsen af dåbskapellet begyndte i 1196. Bygningens tydelige hvide og lyserøde marmorbånd symboliserer renhed og Kristi blod. Bemærk kalkmalerierne fra det 13. århundrede inde i bygningen. De skildrer årstiderne og stjernetegnene.
Forlad ikke Parma uden at have smagt nogle retter fra af byens unikke og lækre køkken. Nogle af Parmas mest berømte specialiteter omfatter parmaskinke (prosciutto) ogParmigiano-Reggiano-ost. Prøv de to specialiteter sammen som en antipasto, eller smag de små prosciuttofyldte dejpakker, der ligger i vinduerne hos de lokale bagere.
Parmaligger 28 kilometer nordvest for Reggio. Du kan komme dertil med tog fra Bologna, Piacenza, Modena og Milano.