Søg efter rejsetema

Vælg tema og destination
Skandinaviske vidundere
Skandinaviske vidundere

Introduktion

Skandinavien - natur og kultur landene imellem

Noget af det bedste ved at holde ferie i Skandinavien er samhørigheden, der præger samspillet mellem Sverige, Norge og Danmark. Du behøver intet pas for at krydse grænserne, og du kan nemt komme fra det ene land til det andet med en enkelt bil- eller togrejse. Dette sammen med den meget varierede skandinaviske natur gør ”staycations” i Norden til et glimrende alternativ til både ferie med familie eller venner. Nordisk friluftsliv kan byde på alt fra afslappende spaophold på luksushoteller til camping og fisketure ved din helt egen sø og lange skiture i fjeldene under nordlyset. Leder du efter noget lidt mere tempofyldt, kan du også prøve de lidt mere udfordrende oplevelser som rafting, bjergbestigning eller en tur på snescooter; du kan vælge og vrage mellem de mange udendørsoplevelser, der venter i nordisk natur.

Fortsat

Året rundt tilbyder Skandinavien naturoplevelser, der har noget for enhver. Når forårssolen begynder at varme den frosne jord rundt omkring i Norden, og sneen smelter, farves landskabet langsomt lysegrønt. I den lange, lyse sommer vækkes kysterne til live af solen, og marker og enge eksploderer af farverige blomster til midsommerkransen. Med efteråret følger en ny farveeksplosion, og træer lyser op i rødt og gult mod den klare, blå september himmel, og luften bliver frisk og kold. Vi, der bor i de nordiske lande ved, at trods mørket og kulden om vinteren, så findes der en ubestridelig skønhed, når himlen fyldes af dansende nordlys, og markerne dækkes af glitrende sne. Uanset om du helst vil udforske Norden om sommeren, vinteren eller derimellem, vil du finde en endeløs række af naturoplevelser i Skandinavien.

Du kan frit benytte alle billeder og videoer under forudsætningen, at du krediterer Expedia. Ved at kopiere HTML-koden ind på din hjemmeside, kommer materialet automatisk frem med kilde.

Kort & Godt

Ferie tæt på hjem - skandinaviske naturoplevelser for alle

Selvom vi skandinaver elsker at tage på lange ferier til varme og solrige destinationer, så har vi også en forkærlighed for det nære og det velkendte. Blandt svenskernes fem favoritlande i verden at rejse til finder man faktisk både Danmark, Norge og Finland, og Danmark er endda et af de lande, hvor turismen fra Sverige er steget mest i de seneste år. Og det er rart at kunne komme udenlands på bare nogle få timer med bil eller tog, opleve noget fremmed men stadig velkendt og at kunne gøre sig forståelig på det lokale sprog. Norden har fantastisk meget at byde på for alle typer rejsende; fra børnefamilier til nygifte på bryllupsrejse, fra gruppen af venner på jagt efter eventyr til modne rejsende med høje krav til standarden.

Men det der lokker allermest må være skandinavisk natur og friluftsliv. Naturen i Skandinavien er fantastisk varieret og byder på alt fra dybe søer, høje fjelde og dramatiske fjorde til vidtstrakte rapsmarker, kridhvide sandstrande og blomstrende nationalparker. Generelt elsker vi skandinaver at være udenfor, og allemandsretten er noget man kan drage fordel af i både Sverige og Norge, mens man i Danmark har fri adgang til statslig og kommunal jord og må campere i flere statsskove i Jylland og på Fyn. Til gengæld lokker Danmark med, hvad der sandsynligvis er Skandinaviens bedste strande, lidt kontinental stemning, og det nærmeste vi kommer et sydeuropæisk klima her oppe nordpå.

Under istiden blev Skandinaviens landskab skåret ud af gletsjere, som skabte Norges berømte fjorde og Danmarks lavlandsterræn. De første mennesker i Skandinavien levede for 12.000 år siden, da varmere vejr bidrog til mere indbydende levevilkår; store fyrreskove og vandrende flokke af rensdyr udgjorde et godt hjem for vores forfædre. Om sommeren, når temperaturerne steg, begav jægerne og samlerne sig nordpå efter rensdyrene og laksen. Det sydlige Skandinavien blev hjem for folk, der udnyttede de næringsrige vande til sælfangst og fiskeri. De næste hundrede generationer af skandinaver i bronze- og jernalderen levede udelukkende af jorden, og det har bidraget til den tætte forbindelse vi har til naturen i dag.

Hvorhen?

Kultur i Nordens byer

Sverige, Norge og Danmark er nært beslægtede både hvad gælder kultur, natur, historie og sprog, og mange svenskere sætter pris på at kunne rejse udenlands og samtidig blive forstået på sit eget modersmål. Samhørigheden gør det også lettere at værdsætte de små detaljer i vores naboers kultur og at forstå de historiske og kulturelle seværdigheder. Selvom vi har været uenige mange gange op igennem historien, så har vi mere tilfældes, end du måske tror, og en rejse til de andre skandinaviske land giver ofte en hyggelig og hjemlig følelse, uanset om du foretrækker et besøg på landet eller i byerne.

Der findes også en utrolig bred vifte af kulturelle seværdigheder i de nordiske lande, og hovedstæderne Oslo, København og Stockholm kan alle prale af museer, hoteller og restauranter i verdensklasse. Danmark er i de seneste år blevet internationalt kendt for sin gastronomi, og her finder du blandt andet Noma, som i flere år i træk er blevet kåret som verdens bedste restaurant. Du kan også se moderne kunst i verdensklasse på museet Louisiana i nærheden af Helsingborg, og innovativt design i enhver interiørbutik. Norges kulturarv er måske mest fremtrædende i den smukke by Bergen, hvis havnebebyggelse stammer fra den hanseatiske periode og findes på UNESCOs Verdensarvsliste. Oslo byder på liv året rundt, men liver især op om sommeren med det nye moderne operahus som samlingsplads for både turister og lokale. Også i Stockholm finder du kunst i verdensklasse på blandt andet Fotografiska og Moderna Museet, hyggelige historiske bygninger i Gamla stan samt et stort udvalg af restauranter og caféer.

Tips

Naturattraktioner i Skandinavien

Den vilde og meget forskelligartede natur i Skandinavien er en drøm for naturelskere. Her finder du nogle af verdens bedste vandreture samt en endeløs række af søer, øer og fjorde, for ikke at glemme vores majestætiske dyr i deres naturlige omgivelser. Skandinaviens landskaber blev formet af is og er i dag et af verdens med varierede med Norges høje fjelde og dramatiske fjorde, Danmarks hvide kalkstensklipper og Sveriges endeløse fyrreskove. Her findes krystalklare badesøer, aktive vulkaner og noget af det mest vidstrakte, åbne landskab, Europa har at byde på, og der findes naturaktiviteter for enhver smag.

Når det er varmt i Norden, er vores del af verden perfekt til lange vandreture i naturen. Nogle af vores mest populære vandrestier er Kungsleden i Lapland og turen op til Trolltunga i Norge, hvor turister står i kø for at tage det perfekte selfie. I de varme måneder elsker vi skandinaver også at tage på camping. Vi holder både af at drage ud med telt og gøre brug af allemandsretten i Sverige og Norge og at pakke campingvognen og finde en veludstyret campingplads for lidt mere bekvemmelighed. At være udenfor siges at være styrkende for kroppen og rensende for sjælen, og Skandinaviens friske luft og åbne landskaber gør, at der altid vil være et sted, hvor du kan finde ro. Vi har nogle af Europas bedste vande til fiskeri, og lystfiskere kan nyde godt af Skandinaviens mange søer. Langs kysten kan du endda spotte hvaler, og hvis du er heldig, ser du måske de storslåede væsner på deres årlige vandring. Og vi må ikke glemme den nordlige ø Svalbard, hvor du kan komme på isbjørnesafari under midnatssolen.

Friluftsliv i Skandinavien stopper ikke, selvom det bliver vinter, og hvis vi skal være helt ærlige, så er der næsten ikke noget mere fredfyldt end at gå en tur i vinterlandskabet mens sneen falder blidt omkring dig. På ski, slæde, snesko eller snescooter er nogle af de måder hvorpå du kan udforske det nordiske vinterlandskab. Isfiskeri er også en mulighed, og hvis du pilker kan du hive delikatesser som ørred, gedde og fjeldørred i land. Hvorfor ikke tage en overnatning på et ishotel for en helt unik og ’cool’ oplevelse? Dog må to af de bedste aktiviteter og naturseværdigheder i Skandinavien om vinteren være nordlys og saunabade. Folk kommer fra hele verden for at se himlen lyst op af aurora borealis. Og findes der noget mere gavnligt for sjæl og krop end en lang, dampende tur i sauna efterfulgt af en dukkert i det isnende vand?

Vidste du, at…

Vidste du at ...

... de skandinaviske lande ofte havner i toppen af lister over lande med højest livskvalitet? Ifølge den seneste UN World Happiness Report ligger Danmark, Norge og Sverige på henholdsvis første-, fjerde- og tiendepladsen globalt over, hvem der er den lykkeligste nation i verden. Det politiske klima er også blandt verdens bedste, og landene ligger ifølge Transparency Internationals rapport på henholdsvis første-, tredje- og femtepladsen over lande med mindst korruption.

...på trods af at Hollywood insisterer på at portrættere nordiske vikinger med horn på hjelmene, så havde de det faktisk ikke. Og selvom vikingerne har ry for at have være voldelige og brutale, var de faktisk forud for sin tid på ét område i al fald; en kvinde havde nemlig ret til at blive skilt fra sin mand, og mændene skulle fortsat betale husholdningsbidrag. Og hvad skulle der så til for at en kvinde kunne blive skilt fra sin mand? Det siges, at årsagerne kunne være så lidt som at vise for meget brysthår.

... at Sverige og Danmark på trods af deres gode forhold i dag formodentlig er de to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange. De to lande har kæmpet næsten 30 krige, hvilket endda er mere end de gamle krigslystne ærkefjender England og Frankrig.