Pantheon

En af antikkens Roms største bedrifter kombinerer væsentlig historie og inspireret arkitektur.

I en hovedstad, som er velsignet med et væld af verdensberømt arkitektur, står dette 2000 år gamle tempel som et af de største monumenter over Romerrigets magt og ambition.

Pantheon blev oprindelig bygget i det første århundrede f.Kr. under den romerske general Marcus Agrippas auspicier, men det Pantheon, vi ser i dag, blev faktisk anlagt i år 126 af den berømte romerske kejser Hadrian. På trods af dette krediterer inskriptionen på facadens dets første ophavsmand med teksten "Marcus Agrippa, søn af Lucius, opførte denne bygning, da han var konsul for tredje gang".

Templets hovedbygning er berømt for sin søjlegang med otte iøjnefaldende korintiske søjler af granit med endnu otte søjler bagved – og de understøtter alle en enorm trekantet pediment – og bygningen er faktisk en rotunde, og oven på den står det, der er tilbage af den største ikke-understøttede betonkuppel i verden. Rotunden har en diameter på 43 meter, og højden fra det skakternede marmorgulv til kuplens øverste top er præcis den samme. Kuplen er det, der tiltrækker mest opmærksomhed, men tag dig alligevel tid til at kigge ned på gulvet, som er uændret siden romertiden.

Bygningen blev først opført som et tempel for de gamle romerske guder ("pantheon" kan oversættes til "for alle guder") og har været anvendt som en romersk katolsk kirke siden starten af det syvende århundrede. Denne kristne omstilling havde en enorm indflydelse på den indvendige udsmykning af bygningen. Fra de mange renæssancemesterværker, der pryder rotundens buede vægge, til alle de bemærkelsesværdige kristne, som er begravet i dens gravkammer (heriblandt den italienske konge Umberto I og den berømte kunstner Raphael) bringer Pantheon romersk mytologi og kristne dogmer sammen.

Der er millioner af turister, der udforsker det ikke særlig rummelige monument hvert eneste år, så du kan forvente køer, der går på tværs af Piazza della Rotonda, hver dag. Uanset hvor lang ventetid der er, er der ingen tvivl om, at Pantheon er ventetiden værd.

Pantheon ligger i det centrale Rom og er åbent syv dage om ugen. Gaderne i området er for smalle til busser, og den bedste måde at komme til Pantheon på er med taxa eller til fods. Nogle af busserne kommer ret tæt på, hvis du ikke vil gå for langt.


Oplev mere af Rom (og omegn)


Hoteller i nærheden

De 10 mest populære hoteller tættest på Pantheon


De oftest bookede hoteller

De mest populære hoteller i nærheden af Pantheon

Vis alle hoteller i nærheden af Pantheon